Ce ar trebui sa stim despre aparatul de sudura?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Aparatul de sudura este mecanismul care ofera un curent electric pentru a realiza sudura. Acest proces proces este folosit pentru a lipi sau imbina doua sau mai multe materiale. De cele mai multe ori, sudura este folosita pentru a alatura materiale metalice sau termoplastice.

Pentru a putea fi realizata, sudura are nevoie, de obicei, de curenti mari care depasesc de multe ori 80 amperi si care pot ajunge chiar si la 12000 amperi. Atunci cand dorim sa achizitionam un aparat de sudura, in functie de necesitatile noastre, putem alege intre aparate de sudura cu tensiune constanta si aparate de sudura care au curent constant. Diferenta dintre cele doua tipuri consta in faptul ca la un aparat de sudura cu tensiune constanta variaza tensiunea de iesire pentru a mentine un curent constant, in timp ce la un aparat de sudura care are curentul constant va fi variat curentul de iesire pentru a se mentine tensiunea constanta.

Procesul de sudura se poate face atat prin topirea pieselor si adaugarea unui material care dupa ce se va raci va deveni un material mai rezistent si mai puternic, cat si prin adaugarea unui material topire-lipire. Prin cea de a doua metoda de sudare, piesele sunt legate intre ele, dar nu sunt topite.

Aparatele de sudura sunt mecanisme care se folosesc foarte mult in constructii, industrie, amenajari interioare si in alte domenii. Pentru a furniza energie electrica necesara realizarii procesului de sudare cu arc electric, un numar de surse de alimentare pot fi folosite in mod diferit.

In sudarea cu arc electric, tipul de curent folosit de aparatele de sudura joaca un rol deosebit de important. Cand precizam sudarea cu arc electric ne referim la toate procedeele de sudare electrica realizate prin topire care se executa cu ajutorul temperaturii ridicate si a presiunii reduse. La acest tip de sudura, cordonul sudat se formeaza prin solidificarea comuna a materialelor.

Atat in magazinele online, cat si in cele offline, ofertele  de aparate de sudura sunt foarte diversificate, insa cele mai des intalnite sunt cele care realizeaza procesul de sudare cu ajutorul electrozilor.

Pentru a se putea realiza procesul de sudare este nevoie de o sursa de curent sau de tensiune. Tensiunea de la sursa de curent sau de la sursa de tensiune este aplicata electrodului. Electrozii aparatelor de sudura pot fi perceputi atat pozitiv, cat si negativ.  In procesul de sudare, electrozii pozitivi au o concentratie mai mare de caldura, si prin urmare, schimbarea de polaritate a electrodului are impact asupra proprietatilor sudurii. In concluzie, in cazul in care electrodul este incarcat pozitiv, metalele de baza vor fi mai calde, iar sudarea va fi realizata cu o viteza mai mare.

Sudarea mai poate fi realizata si cu diferite surse de energie, precum flacara cu gaz, arcul electric, laserul, un fascicul de electroni sau prin ultrasunete.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *