Care este diferenta dintre gem si dulceata?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ai impresia ca stii care este diferenta dintre gem si dulceata dar inca mai ai dubii? In acest caz, acest articol ar trebui sa te intereseze. Este foarte important sa stii care este diferenta dintre aceste bunatati, pentru a alege si a prepara asa cum trebuie cele mai gurmande produse fructate.

La origine, termenul de gem a fost folosit pentru a desemna o dulceata preparata pe baza de citrice sau un preparat mai gros in care bucatelele de fructe nu erau acoperite in intregime de jeleu.

Dulceata- arta de a conserva fructele cu ajutorul zaharului. Dulceata se obtine folosindu-se bucati de fructe fierte amestecate cu zahar. Folosit mai intai ca tratament medical si devenind mai apoi privilegiul persoanelor foarte bogate, dulceata reprezinta cea mai delicioasa modalitate prin care se pot conserva fructele. Pentru a fi comercializata sub numele de dulceata, aceasta trebuie sa aiba macar un procent de 55% de zahar. Fructele folosite pentru prepararea sa trebuie sa fie mereu proaspete.

Iar dulceata este cea mai savuroasa dar si cea mai sanatoasa si plina de beneficii deoarece pastreaza o mare parte din proprietatile nutritionale ale fructelor folosite. Procesul de fierbere nu altereaza elementele minerale, nici anumite vitamine din grupa B. Dar vitamina C si o mare parte din folati sunt distrusi din cauza procesului de fierbere.

Si teoretic, toate tipurile de fructe pot sa fie folosite pentru a se prepara dulceata. Se pot prepara chiar si retete mai exotice, precum dulceata de rosii. Dar si de pepene, de dovleac, de morcovi sau de castravete.

Cum ramane cu gemul? Gemul era termenul folosit pentru a desemna dulceata preparata cu ajutorul piureului de fructe sau cu fructe terciute si cu mai putin zahar. Iar gemul trebuie sa aiba macar un procent de 20% din fructe.

Deci dulceata are se face doar cu fructe intregi, care trebuie sa stea mai apoi intr-un sirop mai gros care se obtine in urma fierberii sale. Cele mai delcioase sunt cu siguranta cele pe baza de visine sau fructe de padure. Cea de cirese amare trezeste cu siguranta toate papilele gustative.

Gemul are o consistenta mai vascoasa si fructele zdrobite pentru prepararea sa sunt fierte in zahar. Dupa ce fructele sunt fierte in zahar, gemul este gata.

Lumea spune ca dulceata este mai savuroasa. Dar tottul depinde de gusturi si de preferinte, bineinteles.

Tu ce vei alege pentru a te delecta in fiecare dimineata? Dulceata sau gem?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *