Masinile electrice, o idee buna sau nu?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

In ultimii ani, masina electrica a devenit o alternativa de examinat in mod serios in raport cu masinile clasice (benzina, diesel). Masina electrica este promovata de toti specialistii din domeniul automobilelor drept una din cele mai curate si mai ecologice solutii de transport. Masina electrica ar putea fi alternativa ideala la poluarea alarmanta cu care suntem nevoiti sa ne confruntam zi de zi. In plus, domeniul sectorului rutier emite in atmosfera mai multe materii poluante decat domeniul industriei.

Ecologistii sunt in general adeptii bicicletelor si al tramvaiului sustinand ca este practic imposibil sa obtii o masina care sa nu aiba repercursiuni asupra mediului inconjurator. Insa, printre perspectivele de viitot ale acestui sector putem nota prezenta motorului hibrid si a motorului care functioneaza pe baza de carburant natural.

Care sunt avantajele masinii electrice?

Un carburant cu pana la 70% mai ieftin. Majoritatea masinilor electrice prezente azi pe piata consuma in jur de 2 euro electricitate la 100 de kilometri. In comparatie, motoarele diesel echivalente consuma in jur de 8.5 euro pe acceasi distanta.

Mai putina intretinere. O masina electrica necesita mai putina intretinere, nu are nici curea de distributie, nici toba de esapament, nici filtre…ceea ce reduce in mod considerabil costurile de intretinere.

Preturi atractive pentru asigurare. Exista companii de asigurari care, dornice sa promoveze dezvoltarea masinilor electrice pe piata, vin cu preturi atractive pentru asigurarea masinii, cu 20-30% mai mici decat in cazul masinilor clasice.

Masini curate, usor de condus. O masina electrica nu emite CO2 de aceea este considerata o masina curata. Cu toate acestea, trebuie sa relativizam si sa consideram emisii, reale, cele produse de centralele de productie de electricitate care au rolul de a alimenta bateria masinii electrice.

Care sunt dezavantajele masinii electrice?

Autonomia scazuta, intre 150-200 de kilometri. Chiar daca aceasta industrie s-a dezvoltat enorm in ultima perioada, autonomia unei masini electrice depaseste rar 200 de kilometri. In 2017, Renault a anuntat o autonomie de 400 de kilometri pentru masina sa electrica, Zoe. Ramane de vazut…

Pretul bateriei. Majoritatea masinilor electrice sunt vandute fara baterie. Pretul acestora variaza intre 40-80 de euro pe luna.

Incarcarea bateriei si durata sa. Masinile electrice ofera posibilitatea de a fi incarcate de la o priza casnica. Insa nu orice tip de priza ci una Wall Box, nu foarte ieftina de altfel. Pretul unei astfel de prize poate ajunge la 500 de euro, in functie de modelul masinii, incarcarea poate dura pana la noua ore.

Pretul unei astfel de prize poate ajunge la 500 de euro, in functie de modelul masinii, incarcarea poate dura pana la noua ore.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *