Imaginatie, creativitate, pictura
Cu siguranta vi s-a intamplat si voua sa va opriti in fata unui obiect, unei fotografii, a unui tablou simplu realizat pe diverse suporturi pentru pictura sau in fata unei adevarate opera de arta, gandindu-va cum a putut cineva sa realizeze un lucru atat de impresionant. Asta nu se intampla doar in cazul artei ci si in alte domenii, chiar si in afaceri. Raspunsul consta in imaginatia unei persoane, de cele mai multe ori fiind impresionati de rezultatul final si de creativitatea de care a dat dovada cel care a dat nastere obiectului respectiv.
Imaginatia este cel mai bun instrument pe care il avem la indemana si de care ne putem folosi pentru a realiza picturi sau alte opere de arta fara sa ne coste ceva. Pentru a ajunge la exprimarea imaginatiei este nevoie de o doza de curiozitate iar astfel creativitatea si imaginatia vor veni de la sine. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii curios, deschis si dispus sa incepi explorarea. Imaginatia este mult mai importanta decat cunoasterea, de aceea in pictura nu este nevoie neaparat de pregatire speciala. Nu este foarte usor sa comparam creativitatea si cunostintele intr-un sens abstract, insa stim ca imaginatia noastra este dezvoltata de la cunostintele pe care le obtinem din experientele de zi cu zi din viata noastra. Deci atunci cand vine vorba de o dezbatere asupra careia trebuie sa subliniem creativitatea sau cunostintele, cum putem explica faptul ca una este mai importanta decat cealalta?!
O perioada lunga de timp, imaginatia a fost considerata potrivita doar artistilor, iar la un moment dat, cei mai multi dintre noi ne intrebam daca imaginatia nu este cumva o calitate inascuta pentru ca unii o au si altii nu. Chiar Einstein a recunoscut ca munca sa de creatie nu a fost doar un rezultat dat de intelect, remarcand „nu am nici abilitati speciale; sunt doar un curios cu pasiune”. Utilizarea curiozitatii inspirata de imaginatia lui de a dezvolta idei a dus la progrese fara precedent in domeniul stiintei, psihologiei si multe altele.
In ciuda punctelor de vedere si ale opiniilor noastre, noi toti suntem nascuti cu atuuri necesare pentru a fi creativi si originali. Unul dintre cei mai cunoscuti pictori Pablo Picasso a facut o observatie foarte importanta: „toti copiii se nasc artisti”.
Creativitatea este mai putin un proces de cultivare si mai mult un proces de renastere, o modalitate de a renunta la notiuni preconcepute despre noi insine, despre alte persoane sau lumea in care traim. Este o chestiune de relansare si exprimare a copilului din interiorul nostru.
Marile idei nu sunt generate de un efort de a expulza inteligenta noastra, ci mai degraba un proces de a exprima ganduri si energie fara auto-control. Prin urmare cea mai mare problema cu care ne confruntam consta in propriile noastre auto-iluzii si nesiguranta.
Leave a Reply