Piaţa auto din România – tendinţe de dezvoltare în anul 2017 la nivel european

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

România are un parc auto care înglobează 7 milioane de unităţi, dintre care 5,5 milioane sunt autoturisme de dimensiuni mici; cu toate acestea, ţara noastră este încă departe de nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europenă, în care rata de maşini la mia de locuitori este de aproape 600 de unităţi. În România sunt aproximativ 235 de unităţi la mia de locuitori, ceea ce ne clasează sub ţări precum Bulgaria, acolo unde la mia de locuitori sunt aproximativ 400 de unităţi. În aceste condiţii, ţara noastră a demarat o serie de programe capabile să se înscrie cu succes în ceea ce UE numeşte “car finance”, o formă de înnoire şi de extindere a parcului auto.

Sursa foto: Pixabay

Este pregătită România pentru sporirea numărului de maşini?

Este cunsocut faptul că ţara noastră este deficitară în ceea ce priveşte infrastructura de drumuri şi autostrăzi, iar ritmul în care lucrările efectuate în prezent se derulează indică în mod clar că mai avem destul de mult de aşteptat până când să ne raliem standardelor europene. Cu toate acestea, România derulează cu succes programe de tip Rabla, destinate sporirii şi înnoirii parcului auto, în acelaşi timp înlesnind şi legislaţia fiscală pentru ca un număr din ce în ce mai ridicat de români să-şi permită achiziţionarea unei maşini cu o vechime mai mică de 10 ani.

În momentul actual, dintre cele 5,5 milioane de unităţi înmatriculate pe teritoriul României, peste 4,5 milioane de autoturisme au o vechime de peste 10 ani (marea majoritatea încadrându-se la o vechime de peste 16-20 de ani). Fie că optează pentru achiziţionarea maşinii cu banii în numerar ori pentru maşini în rate, românii trebuie să ştie că acum îşi pot permite autovehicule mult mai fiabile graţie expansiunii opţiunilor de creditare auto promovate de instituţiile nebancare. Dacă, în paralel, autorităţile din ţara noastră ar îmbunătăţi sistemul de drumuri, atunci situaţia s-ar îmbina perfect cu aceste oportunităţi, ceea ce ar spori impactul pozitiv asupra parcului auto din România.

Sursa foto: Pixabay

Care sunt tendinţele de dezvoltare a parcului auto din România în 2017?

Tendinţa generală este către limitarea comercializării acelor maşini care nu se mai încadrează în normele de poluare prevăzute de către Uniunea Europeană. De aceea, propuneri guvernamentale precum stabilirea în mod clar a categoriilor de poluare a maşinilor (de la 0 la 6) şi limitarea circulaţiei autovehiculelor care nu se încadrează în aceste limite sunt nişte măsuri care vor ajuta la înnoirea parcului auto. În plus, companiile de creditare auto le oferă celor interesaţi oportunităţi de a-şi achiziţiona autoturisme cu o vechime sub 10 ani, ceea ce înseamnă că parcul auto din România poate să se schimbe într-o perioadă de maxim 5 ani.

Astfel, cu un împrumut auto care îţi oferă până la 10-12,000 de euro (aproximativ 53,000 de Ron), oricine îşi poate cumpăra o maşină care să aibă o vechime de maxim 5-7 ani, care, chiar dacă este second hand şi rulată, beneficiază de caracteristici puternice de siguranţă şi protecţie în trafic. Mai mult decât atât, o astfel de maşină respectă normele de poulare EURO 4 şi EURO 5, ceea ce o face compatibilă cu posibilitatea de a rula pentru o perioadă îndelungată pe drumurile din ţara noastră.

Iată că, graţie unor programe derulate atât de mediul public, cât şi de cel privat, parcul auto din România are toate şansele de a se înnoi şi de a se ralia normelor europene în materie de prevenire şi limitare a efectelor poluării. Iar România se va putea mândri cu un parc auto care nu doar că beneficiază de un număr sporit de autovehicule, ci va include şi o serie de maşini de calitate.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *