Despre aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este o invenție extrem de utilă, iar atunci când lipsește sau se defectează, realizăm cât de important este, mai ale într-o zi toridă de vară. Există diverse informații despre aerul condiționat, pe care trebuie să le aflăm deoarece ne pot ajuta atunci când achiziționăm un astfel de aparat sau când vrem să îl reparăm pe cel pe care îl avem deja.
Istoria ne arată faptul că din cele mai vechi timpuri, a existat o preocupare pentru retragerea din calea razelor de soare în zilele foarte călduroase. În vremurile îndepăratate, pe când principala activitate era vânătoarea și culesul roadelor, oamenii și-au săpat galerii pe sub pământ pentru a se feri de razele soarelui, cei din Egiptul Antic au inventat, pentru a combate căldura, răcirea prin evaporare iar în China s-a brevetat în urmă cu 3000 de ani, răcirea de mână, cu evantaiul. Dar adevăratul inventator al aparatului de aer condiționat este Willis Carrier, care la New York a brevetat primul aparat de aer condiționat pe baza de curent electric.
Aparatul de aer condiționat LG Deluxe conține întotdeauna trei componente: un compresor, un condensator și un evaporator. Compresorul introduce fluidul care circulă prin aerul condiționat; pe măsură de agentul frigorific se presurizează, acesta începe să se încălzească și trage energie din cameră. Acest fluid fierbinte este împins în spatele aparatului, spre condensator, gazul se depresurizează și se răcește deoarece scăderea presiunii scade temperatura iar căldura este eliberată, iar agentul frigorific, rece, este pompat la evaporator și de aici iese aerul cu senzația de frig.
În ceea ce privește utilizarea aerului condiționat în mașină, există mai multe opinii; este clar că atunci când suntem la viteze mari, pe autostradă, dezavantajul cauzat de deschiderea geamului este destul de mare, prin urmare este mult mai eficient să deschizi geamul. Dar atunci când facem o plimbare prn oras? La o plimbare prin oraș, pentru că este o viteză mai mică, poate că este indicat să deschidem gemurile de la mașină pentru mai mult aer, mai ales că scade asetfel și consumul de combustibil. Ce facem, însă cu aerul poluat pe care îl inhalăm în călătoria noastră prin oraș dacă suntem cu geamurile deschise?
Leave a Reply