Nevoia de a purta pantofi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Analiza rezistenței relative a oaselor medii și mari a arătat că ființele umane au început să poarte încălțăminte cu aproximativ 40.000 de ani în urmă.

Primele „pansamente” artizanale din lume au fost cel mai probabil sandalele: o talpă rigidă care se atașează la picior cu o curea. Ele pot fi făcute din tot ceea ce este la îndemână: papirusul din Egiptul timpuriu, coaja de copac din Masai, lemnul din India, paiele de orez din China, sisalul din America de Sud, yucca în sud-vestul american.

Indienii amazonieni au făcut in timp real niste pantofi numiti gumaci, de-a lungul timpului, stând în genunchi în latex lichid până când se usucă. In insulele Palau din Oceanul Pacific, locuitorii strângeu castraveți de mare până când vor folosi carapacea de cauciuc pentru a-și proteja picioarele când se plimbau în jurul recifului.

Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea în Europa, sabotii din lemn erau incaltarile pe care majoritatea oamenilor le purtau în picioare. Cuvântul “sabot” a fost folosit în limba engleză încă din 1400. La început, aceasta însemna doar o “bucată de lemn”. Numai ulterior a însemnat un “pantof sculptat dintr-o bucată de lemn”.

Pantoful clasic medieval a fost numit  poulaine (polonez) sau un cracowe după orașul polonez Cracovia, unde a devenit la modă în secolul al XIV-lea.

La înălțimea popularității lor, unii aveau talpi lungi de 45 cm, vârfurile degetelor fiind atașate unui lanț care ii permitea purtătorului să le ridice și să nu se mai prăbușească.

Ei au fost denunțați în mod periodic ca embleme de vanitate de către Biserică și în cele din urmă a avut loc o reacție care le-a văzut înlocuindu-se cu un pantof cu unghi larg, numit “bot de rață”.

Pentru o vreme, lățimea picioarelor, mai degrabă decât lungimea, a devenit moda.

Platforma pantofilor a fost o modalitate practică de a evita murdăria. Ei au devenit o modă în Veneția din secolul al XIV-lea, unde au fost numiti chopine și treptat au devenit mai mari și mai înalti – unii aveau platforme de lemn de 77 cm, adesea sculptate în mod ornamental.

La mijlocul secolului al XV-lea, cea mai mare parte a plutei produsă în Spania a intrat în producția de chopine. Un purtător avea nevoie de ajutor de la doi slujitori să meargă, așa că purtarea lor era o modalitate de a scoate la iveală un statut ridicat.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *