Care sunt cele mai bune jucarii pe roti in functie de varsta copilului?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Incurajarea copilului in a face miscare este binevenita in orice etapa a cresterii sale si cu cat mai devreme cu atat mai bine pentru dezvoltarea lui intrr-o maniera armonioasa, sanatoasa.

Daca la inceput este vorba doar despre exercitiile de gimnastica specifice pentru bebelusi, coordonate de parinti, de primele jucarii pe care le prinde in manute si le cerceteaza curios, pe masura ce cel mic a trecut de etapa in care a facut deja primii pasi si merge cu incredere in fortele proprii, atunci este momentul primelor jucarii pe roti cu ajutorul carora va invata o gramada de lucruri.

Astfel, chiar cu ceva timp inainte de a implini doi ani, prichindelul poate experimenta deja jocul cu bicicleta fara pedale, ideala pentru a-i spori capacitatea de a-si coordona miscarile, de mentinere si dezvoltare a echilibrului. Astfel, dupa o perioada de joaca alaturi de prima lui jucarie pe roti, cel mic va fi suficient de antrenat si de familiarizat cu acest tip de vehicul special pentru copii, pentru a trece la tricicleta, dupa varsta de trei ani sau la un model de trotinete, potrivit varstei sale.

Daca tricicleta ar putea fi abandonata dupa o perioada in care i-a descifrat toate tainele si deja are nevoie de o provocare noua, in cazul trotinetei, lucrurile ar putea fi diferite.  Pentru ca la acest vehicul in multe situatii copiii  renunta ceva mai greu, considerand-o mai mult timp o jucarie atractiva pentru ei.

De aceea este recomandat sa se achizitioneze trotinete cu ghidon reglabil care sa permita pe masura ce prichindelul mai castiga un pic in inaltime sa fie facute ajustarile necesare, astfel incat copilul sa-si mentina pozitia corecta pe trotineta, fara sa stea cu spatele incovoiat, ceea ce ar afecta postura lui  corecta.

Tot dupa varsta de trei ani – patru ani, cei mici pot avea primele role, daca si-au manifestat interesul pentru acestea, vazand alti pusti in actiune, dar in mod obligatoriu trebuie insotite de elementele de protectie, precum casca, genunchiere, cotiere, pentru ca micile accidente nu vor putea fi evitate, oricat de vigilenti se vor dovedi parintii. Iar daca cel mic se dovedeste iscusit pe role, este clar ca se va descurca excelent si pe bicicleta, mai intai cu roti ajutatoare, apoi in forma ei clasica.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *