Cum te ajuta creatina sa “pui pe tine” foarte rapid

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Creatina e, posibil, suplimentul nutritiv privit cu cea mai mare suspiciune de catre cei care isi dau cu parerea fara sa aiba habar de nutritie. De cate ori n-ai auzit sfaturi de genul “ba, sa te duci la sala, dar sa nu iei creatina, am auzit ca e periculosa”? Sau “creatina? Adica steroizi din aia?” Eu am auzit de m-am saturat.
In primul rand, creatina nu e periculoasa. Bine, sub conditia sa stii ce naiba faci si sa nu iei o galeata pe zi. Asa si apa e mortala daca bei prea multa, in orice trebuie sa fie o limita.
In al doilea rand, creatina nu are nimic de-a face cu steroizii anabolizanti, care sunt substante sintetice interzise si periculoase. Creatina nu e un medicament, nu ai nevoie de reteta pentru a cumpara.
Dar ce e creatina, pana la urma? E o substanta naturala, alcatuita din trei aminoacizi, care se gaseste mai ales in muschi. Spre exemplu, un kilogram de carne de vita are cam 0.8 grame de creatina. Inca de prin sexolul XIX, creatina a fost descoperita, iar de prin anii ’80-’90 a inceput sa fie folosita pentru cresterea musculara.
Si pe buna dreptate, din moment ce e unul din cele mai eficiente suplimente pentru cresterea masei musculare si a greutatii, in special pentru cei slabi. Nu e absolut nimic surprinzator sa adaugi 4-5 kilograme inca din prima luna. Creatina ajuta pe mai multe cai:
1. Mareste celula musculara cu apa.
O celula musculara mai mare inseamna muschi mai mari. Permitand celulei sa adauge apa, creatina  contribuie la cresterea in volum a musculaturii. Nu e ceva revolutionar in sine, si fara creatina sau orice alt supliment muschii adauga apa, insa astfel “intra” mai multa. Atentie, e posibil ca nu toata apa care intra in corp sa fie retinuta in muschi, ci, mai ales daca folosesti o creatina de proasta calitate, o parte sa fie retinuta sub piela. Bineinteles, conditia e sa te si antrenezi, nu sa stai in pat.
2. Iti da o forta mai mare
Creatina poate mari forta cu pana la 25% in cazul incepatorilor, fiind unul dintre cele mai eficiente suplimente la capitolul asta. Cu alte cuvinte, iti va permite sa lucrezi cu greutati mai mari, ceea ce creste masa musculara. In plus, aduce si o rezistenta la efort crescuta. In traducere, poti “trage” mai tare, pentru mai mult timp. Ajuta enorm, mai ales daca te antrenezi mai intens.
3. Ajuta la refacere
Desi nu intram in detalii stiintifice, trebuie spus ca acest supliment reface foarte rapid rezervele de Adenozintrifosfat (ATP) ale organismului, adica tocmai rezervele de energie. Cu alte cuvinte, iti revii mai usor dupa antrenamente, ceea ce te ajuta sa progresezi si sa ai mai multa rezultate.
Tragand linie, trebuie spus ca gasesti cu greu un produs care sa-ti aduca atatea beneficii si sa-ti dea un impuls atat de mare in antrenament.
Atentie insa: informeaza-te bine inainte sa iei creatina. In primul rand, ar trebui sa stii dozele. O doza de creatina “comuna”, cea monohidrat, are 5 grame. Daca e pulbere, amesteca o lingurita cu un pahar de apa si ceva dulce (e recomandata glucoza cristalizata, adica dextroza). Se ia fie inainte, fie dupa antrenament, eventual impartind doza sau chiar luand doua doze, mai ales pentru cei cu greutate mai mare.. In zilele fara antrenament, se ia de dimineata.
Exceptie face asa-numita “perioada de incarcare”. Desi muschii tai oricum se vor incarca de creatina daca iei 5 grame pe zi, cam intr-o luna, poti sa grabesti perioada si sa-i duci acolo intr-o saptamana sau mai putin. In aceasta perioada se iau cam 5 grame (din nou, cantitatile pot sa difere de la o persoana la alta pe portie, 4 portii pe zi. Daca folosesti alte tipuri de creatina, mai avansate, dozele pot fi chiar mai mici.Folosirea incarcarii de creatina e, probabil, una din cele mai rapide modalitati cunoscute de a castiga in greutate, mai ales daca esti incepator, insa are rezultate excelente si pentru avansati.
Ultimul lucru pe care ar trebui sa il stii – alege creatina doar de la firme mari, foarte cunoscute, preferabil din Occident. Daca alegi o creatina ieftina, aproape sigur iei una ce contine un produs nedorit, care nu face bine organismului, denumit creatinina. Mai bine o creatina scumpa dar buna, decat una ieftina!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *