Emotii date pe fata – o carte care trebuie citita

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Iti doresti sa citesti o carte diferita, o carte care iti poate schimba viata? Atunci iti recomandam sa citesti Emotii date pe fata a lui Paul Ekman. Paul Ekman este unul din cei mai respectati psihologi din lume, expert in studierea relatiei dintre emotii si microexpresiile faciale care le tradeaza.

In aceasta carte, Paul Ekman, considerat drept cel mai bun detector de minciuni din lume, porneste de la spusele lui Charles Darwin, conform caruia expresiile faciale sunt universale fapt demonstrat si in cartea sa, Emotii date pe fata.

In viata, omul are drept scop principal atingerea fericirii. Insa unele din emotiile noastre precum furia, ura, invidia ne impiedica sa atingem acest obiectiv. Cu toate acestea, putem invata sa stapanim aceste emotii destructive. Paul Ekman a ”desenat ” o veritabila metoda pentru a gasi – in sfarsit – un echilibru in viata. Extrem de mediatizate in serialul Lie to Me, serial bazat pe munca lui Paul Ekman, microexpresiile sunt de fapt expresii faciale de scurta durata – mai putin de o secunda – care apar in general in situatii mai dificile, in mod involuntar. Sunt destul de dificil de decriptat datorita faptului ca apar pentru o perioada scurta. Iata care sunt cele sapte microexpresii despre care autorul vorbeste in cartea sa.

Bucuria, usor de recunoscut. Un lucru banal poate, cand o persoana este bucuroasa, zambeste. Zambetul fals isi face aparitia in momentul in care vrem sa ii facem cuiva pe plac, sa nu il vexam.

Tristetea este destul de greu de reperat in spatele unui zambet. In general, o persoana care vrea sa isi ascunda tristetea priveste in gol si coltul buzelor este mai cazut.

Furia este in general usor de reperat. Ridurile dintre sprancene isi fac aparitia si cea mai importanta caracteristica ramane privirea fixa.

Nemultumirea este destul de greu de reperat, este singura din cele sapte microexpresii care este asimetrica. Trebuie sa fim atenti la buze.

Frica este usor de reperat. In general sprancenele sunt ridicate iar buzele schiteaza un gest usor de recunoscut.

Surpriza este usor de identificat, este extrem de scurta. Este insotita adesea de un zambet.

Dezgustul. Buza superioara este putin ridicata, dintii sunt vizibili. Usor de indentificat.

Cum ne poate schimba aceasta carte perspectiva asupra vietii? Odata citita cartea, iti va fi imposibil sa ignori importanta emotiilor asupra deciziilor si actiunilor. In plus, vei reusi sa constientizezi momentul in care se declanseaza in tine o emotie, inainte de a vorbi sau actiona. Vei intelege mai bine propriile tale trairi dar si ale celorlalti.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *