Pescuitul la copca – sfaturi utile

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Pescuitul la copca si vanatoarea reprezinta doua din cele mai practicate activitati pe timp de iarna. Pescuitul la copca este o activitate recreativa practicata de mai multi ani care s-a transmis din generatie in generatie. Prima conditie de baza a pescuitului la copca este…bineinteles gheata. Odata cu aparitia sezonului rece, cand temperaturile de afara scad drastic se impune schimbarea tacticii de pescuit dar si a ustensilelor de pescuit.

Majoritatea speciilor de pesti se regrupeaza pe fundul apei in incercarea de a supravietui pana la primavara, fie ei pesti rapitori sau pasnici. In ceea ce priveste pestii pasnici cei mai activi pe timp de iarna sunt platica, babusca si rosioara, pesti ce se vor lasa destul de usor pacaliti de viermusi sau de rama rosie. Un criteriu esential ce trebuie respectat cand vine vorba despre pescuitul la copca, in special daca vrem sa prindem pesti pasnici este realizarea unei monturi cat mai fine – pluta, carlig, fir, greutate – calitatea spunandu-si cuvantul cu siguranta. Rapitorii raman activi chiar si sub un strat gros de gheata, se hranesc in permanenta. Bibanul, stiuca si salaul sunt principalele specii care le fac cu ochiul pescarilor la copca. Nu se mai poate folosi arsenalul din timpul verii insa cu ajutorul unei lansete usoare pestii vor rapsunde prompt.

In ceea ce priveste alegerea locului pentru pescuitul la copca aceasta trebuie sa fie o suprafata cu gheata stralucitoare, lucie, cu o grosime de minim 10cm. Cea mai periculoasa este gheata poroasa. Copcile nu se vor realiza in imediata apropiere a stufului deoarece aici gheata este mai subtire. Distanta pastrata fata de stuf trebue sa fie de minim 1.5 metri. Evita spargerea ghetii cu toporul.

Pescuitul la copca presupune realizarea unui numar relativ mare de copci intr-un timp scurt, in jur de 15-20 de copci in cazul unei partide de pescuit mai scurte. Cea mai grea misiune in timpul pescuitului la copca este alegerea locului pentru copca. Cel mai bine ar fi ca pescarul sa cunoasca cat mai bine balta, circulatia pestilor si gropile, motiv pentru care de obicei se recomanda taierea mai multor copci. Cele facute la marginea stufului sunt de obicei cele mai bune. Locul preferat la pestilor rapitori este langa un copac cazut in apa. Prin urmare, se recomanda taierea copcilor si in aceste zone.

Se incepe de la marginea stufului cautarea sistematica a pestilor dupa o schema in forma de cruce. Nu uitati de termosul cu ceai fierbinte si cu multa lamaie. Un ultim sfat: evitati sa mergeti singuri la pescuit la copca iar daca gheata incepe sa se sparga asezati-va pe burta si incercati sa va tarati spre mal.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *