Procedee de sudare

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sudura este procesul prin care se lipesc doua sau mai multe materiale metalice sau nemetalice. Acest proces se poate realiza prin mai multe procedee care difere prin tehnica de lipire a materialelor.

Procedeul SEI este procedeul considerat traditional de sudare a materialelor. Acesta presupune sudarea cu ajutorul unei surse de tensiune sau de curent. Aceasta tensiune este aplicata unui electrod, iar piesa care urmeaza este conectata la masa sursei de tensiune. Este foarte usor de inteles astfel faptul ca prin apropierea electrodului de piesa care se doreste a fi sudata si care este legata la masa, se va inchide un circuit electric cu ajutorul unei scantei.

Intensitatea curentului electric poate fi reglata si cu ajutorul varierii sale se poate determina cat de tare va fi patruns materialul care se doreste sa fie sudat. In realizarea procesului de sudura cu acest procedeu se poate observa ca materialul de adaos  este dat de catre electrodul de sudare. Acest procedeul se numeste SEI de la faptul ca se foloseste pentru sudare un electrod invelit.

Procedeul MIG/ MAG este o imbunatatire a procesului de sudare SEI. Desi procesul de sudare este asemanator cu cel cu electrod invelit, totusi aparatele de sudura sunt diferite. Diferenta vine si din faptul ca la acest procedeu de sudare, aparatele de sudare introduc un gaz protector la locul sudarii.

Gazul protector are rolul de a proteja zona de sudare efectiva. Se doreste protejarea zonei de sudare pentru ca majoritatea metalelor reactioneaza cu aerul formandu-se oxizi. Acesti oxizi vor ingreuna procesul de sudare si de aceea se va dori sa se elimine aerul din zona in care se va realiza sudura.

Gazul cu care se realizeaza acest tip de sudura poate fi de doua tipuri MIG (Metal Inert Gas) si MAG (Metal Active Gas). Gazele inerte, precum Argonul si Heliu, se folosesc la sudarea aliajelor din cupru, a aluminiului si a magneziului. Gazele active sunt folosite la sudarea otelului folosit in constructii.

In cazul procesului de sudare de tip MIG/MAG, electrodul folosit este cunoscut sub denumirea de sarma de sudura. Aceasta sarma de sudura este impinsa in baia de sudura de catre un sistem de avans. Inainte de contactul mecanic cu piesa care se doreste a fi sudata, aceasta trece printr-o diuza de curent de la care preia energia electrica care este necesara pentru a se crea arcul si a se lipi materialul. Diuza de curent este pozitionata in interiorul diuzei de gaz si prin urmare prin orificiul dintre cele doua diuze va curge gazul protector.

Alte procedee folosite in procesul de sudare sunt procedeul MIG/MAG Tandem, procedeul WIG/TIG si procedeul de sudare in puncte. Pentru toate aceste procedee, diferenta consta atat in folosirea unor aparate de sudura diferite cat si a unor tehnici de realizare a lipiri diferite.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *